Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Οι παταγώδεις αποτυχίες του ''Θούμπι''

2 Ιουλίου 2010, η ημέρα πρόσληψης του Θουμπιθαρέτα ως αθλητικός διευθυντής της Μπάρσα. 5 Ιανουαρίου 2015 η ημέρα αποχώρησης του. Σε αυτά τα σχεδόν πέντε χρόνια, ο ''Θούμπι'' ξόδεψε από τα ταμεία του συλλόγου 441,3 εκατομμύρια για 16 παίκτες. Και οι περισσότεροι αποδείχτηκαν σπατάλη χρημάτων.



Ιμπραχίμ Αφελάι(2010): 3 εκατομμύρια
Εντυπωσιακός στην Αϊντχόφεν, αλλά πολύ λίγος για την Μπαρσελόνα. Επιρρεπής στους τραυματισμούς, ασταθής στην απόδοση, μεταξύ πάγκου και εξέδρας τις περισσότερες φορές. Μετράει 35 συμμετοχές και 2 γκολ. Είναι ακόμα στην ομάδα, αλλά έχει δοθεί δανεικός στον Ολυμπιακό.

Άλεξ Σονγκ(2012): 19 εκατομμύρια
Μία ακόμα μεταγραφή παίκτη από την Άρσεναλ που ήρθε με κορδέλα από τον Βενγκέρ. Και αυτός λίγος για την ομάδα, αφού έπαιζε σε παιχνίδια με υποδεέστερους αντιπάλους για να δίνει ανάσες στους βασικούς. Έκανε πολλά λάθη και δεν είχε καθόλου την ίδια δύναμη και πάθος που έβγαζε στην Αγγλία. Έχει καταγράψει 65 συμμετοχές και 1 γκολ. Δανεικός και αυτός στην Γουέστ Χαμ.

Ντάγκλας(2014): 4,5 εκατομμύρια
Ήρθε στην ομάδα ως ο επόμενος Ντάνι Άλβες. Αντ’αυτού, έχει παίξει μόλις σε τρία ματς και δεν βρίσκεται καν στις επιλογές του Λουίς Ενρίκε. Μεγάλο ποσό για έναν παίκτη που ''φαγώθηκε" η διοίκηση να τον φέρει από το καλοκαίρι στη Βαρκελώνη και εν τέλει με το ζόρι βρίσκεται στη 18άδα.

Ζερεμί Ματιέ(2014): 20 εκατομμύρια
Μετά την απόσυρση του Πουγιόλ, η Μπάρσα βγήκε στην αγορά για στόπερ και κατέληξε στον Ματιέ. Έναν παίκτη 31 ετών με βαρύ κορμί και αργά πόδια που παίζει κυρίως αριστερό μπακ. Και για αυτά τα προσόντα, ξοδεύτηκε το υπέρογκο ποσό των 20 εκατομμυρίων. Ο Γάλλος έχει κάνει συνολικά 17 εμφανίσεις με μέτρια παρουσία.

Τόμας Βερμάελεν(2014): 10 εκατομμύρια
Η πλέον αποτυχημένη μεταγραφή της εποχής Θουμπιθαρέτα. Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2014 για να παίξει μετά το καλοκαίρι του 2015! Δεν έχει κάνει ούτε μία συμμετοχή και πρόσφατα έκανε χειρουργείο. Απορίας άξιο πως πέρασε τα ιατρικά τεστ και θα μείνει ανενεργός για ένα χρόνο, λόγω τραυματισμού. Το κόστος έφτασε τα 10 εκατομμύρια, όσα και τα ευχαριστώ του Βενγκέρ για μία ακόμα φορά.

Στις μεταγραφές με μεγάλα ποσά μπαίνουν και οι Φάμπρεγας και Αλέξις. Παίκτες που βοήθησαν τα μέγιστα στην κατάκτηση τίτλων και είχαν επιτυχημένη, αλλά πολύ σύντομη θητεία. Ο Σεσκ γύρισε σπίτι μόλις για τρία χρόνια για να φύγει κακήν κακώς. Δαπανήθηκαν 34 εκατομμύρια για να εισπραχθούν μόνο 33.

Ο Χιλιανός ήρθε έναντι 27 εκατομμυρίων το 2011. Έκατσε και αυτός τρία χρόνια για να κριθεί πέρυσι περιττός και να φύγει για το Λονδίνο. Έφερε στα ταμεία 35 εκατομμύρια, αλλά ήταν κακή επιλογή.

Επίσης, ο Τερ Στέγκεν θεωρείται δαπανηρή μεταγραφή με την πορεία του έως τώρα. 12 εκατομμύρια για έναν παίκτη που προοριζόταν για βασικός και τελικά έχει παίξει μόνο τα 6 ματς του Τσάμπιονς Λιγκ και ένα στο Κύπελλο.

Στην κορυφή όλων των υπερκοστολογημένων μεταγραφών του Θουμπιθαρέτα, βρίσκεται αυτή του Νεϊμάρ. Ήρθε έναντι 87 εκατομμυρίων, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι ξεπέρασε τα 100. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους παραίτησης του Ροσέλ.

Όλες αυτές οι ενέργειες φέρνουν στον μυαλό όλων την άσχημη τριετία επί προεδρίας Γκασπάρ. Τότε που τα 60 εκατομμύρια της Ρεάλ για τον Λουίς Φίγκο δαπανήθηκαν για τους Πετί, Όβερμαρς και Ζεράρ.

Κρίση τότε, κρίση και τώρα. Μακάρι η ομάδα να βγει από αυτό το χάος και θα βγει, γιατί είναι υπεράνω ανθρώπων. Είναι ιδέα, είναι απλά MES QUE UN CLUB!


Υ.Γ. Το άρθρο είναι δημοσιευμένο και στο BLAUGRANA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου